Bliver du også splittet ad i julen?

…..så er du langt fra den eneste.
Rigtig mange mennesker føler et stigende pres, når julen nærmer sig, og finder det svært at nyde højtiden, der jo ellers kaldes hjerternes fest.

Hvor og med hvem
Det mest udbredte pres stammer fra problemerne med at stille alle tilfreds, når vi skal beslutte hvor julen skal fejres og med hvem.
Hvem bliver fornærmede eller kede af det, hvis vi vælger at holde juleaften et andet sted i år? Hvem kan ikke være i stue sammen? Det er egentlig min mors “tur” til, at vi holder jul hos hende, men min mand har mere lyst til at holde den hos sin søster, og min mor er også inviteret, men vil ikke med, så hvad gør jeg? Jeg orker ikke holde julefrokost 1. juledag, men hvis jeg aflyser, bliver der ballade, osv, osv.

Når der bliver drukket tæt
Et andet alvorligt pres findes hos mange af dem, hvis forældre drikker for meget, uanset om der er tale om børn, unge eller voksne børn.
Der er svære dilemmaer på banen her, og nervesystemet hos alkoholikerens barn bliver voldsomt aktiveret af tanker og følelser om helligdagene, allerede længe inden jul.
Frygten for hvordan det kommer til at gå i forhold til alkohol. Måske tanker om, hvordan man kan forsøge at undgå eller begrænse, at der bliver serveret alkohol. Eller følelser af at føle sig ansvarlig for at passe på, og holde øje med, den drikkende forælder.
Mange børn af alkoholikere oplever at bruge utrolig mange kræfter på, at forsøge at lægge strategier på forhånd i forhold til, hvordan familien kan komme igennem julen med mindst mulig ubehag og skade.

Ensomhed
En tredje form for pres, der for nogle kommer i spil omkring juletid, er det pres, der handler om at være, eller føle sig, alene i verden.
At iagttage, hvordan det ser ud som om, at alle andre hygger sig sammen, at alle har nogle, der elsker dem, som de skal være sammen med i julen, mens man selv er alene, og måske føler sig uelsket og ensom.
Den form for pres findes både blandt ældre og yngre mennesker, og kan også findes hos mennesker, der faktisk har en familie at være sammen med, men som føler sig alene og forkerte i familien.

En lille øvelse*
Hvordan ville det være at vende tingene lidt på hovedet, og lege med tanken om, hvordan din drømmejul kunne se ud?

Hvem ville du så være sammen med, og hvor ville du være?
(Hvis svaret er noget i stil med – sammen med George Clooney på Maldiverne, så kan det godt være, du skal prøve at tænke lidt mere konkret i forhold til din virkelighed – hvad ville måske nok kunne lade sig gøre?)

Det vil sige – at tillade dig selv, at tænke på, hvad du har mest LYST til. Hvad ville gøre dig mest GLAD.

Og gå efter at realisere det.

For eksempel ved at beslutte dig for, at holde jul dér, hvor du kan mærke, du har lyst til at være.

Eller ved at snakke med din far om, at du gerne vil have besøg af ham juleaften, hvis han ikke drikker den aften.

Eller ved at tage initiativ til at holde jul i andre fællesskaber, eller på andre måder, der får dig til at føle dig mindre ensom.

Det er muligt, der er nogle, der bliver skuffede eller kede af det, og sådan er livet.
Hvis du handler og melder ud på en respektfuld, ærlig og åben måde, så er det op til de enkelte voksne menneske, at tage vare på deres egen skuffelse. For deres følelser er ikke dit ansvar.
Dit ansvar er, at behandle dine relationer med respekt samtidig med, at du tager vare på dig og dine behov.

Det er nemlig ofte svært at gøre alle andre glade i julen, uden at drive rovdrift på sig selv, og føle pres. Derfor er det måske en idé, at begynde at gøre det omvendte – at gøre dig selv glad, selvfølgelig uden at drive rovdrift på andre?

*Denne øvelse er udelukkende henvendt til voksne mennesker. Børn har ikke samme muligheder for frit at vælge og handle. Hvis du er barn og presset eller ked af det ved at tænke på julen, så er det allerbedste, du kan gøre, at snakke med en voksen, som du er tryg ved, om hvordan du har det, og bede om hjælp.

Rigtig god julemåned lige om lidt.